Szanowny Panie Marszałku.
Powiadamiam Pana Marszałka, że działając na podstawie art. 120 ust. 5 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 16 sierpnia 2027 r. odmawiam podpisania ustawy o obszarach wsparcia inwestycyjnego.
W załączeniu przesyłam umotywowany wniosek o ponowne rozpatrzenie tej ustawy przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej.
Jednocześnie informuję, że do reprezentowania mojego stanowiska w tej sprawie upoważniam Panią Paulinę Hall - Podkanclerzy Koronną w Kancelarii Królewskiej.
Regentka Królestwa Polskiego: (-)Maria
Na podstawie art. 120 ust. 5 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 16 sierpnia 2017 roku odmawiam podpisania ustawy o obszarach wsparcia inwestycyjnego. Odmowę podpisania ustawy motywuję następującymi względami:
Uzasadnienie
Zgodnie z artykułem 121 ustęp 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 16 sierpnia 2017 roku " Rada Ministrów może uznać uchwalony przez siebie projekt ustawy za pilny, z wyjątkiem projektów ustaw podatkowych, ustaw dotyczących wyboru Króla, Sejmu, Senatu oraz organów samorządu terytorialnego, ustaw regulujących ustrój i właściwość władz publicznych, a także kodeksów.". Artykuł 13 ustawy o obszarach wsparcia inwestycyjnego mówi o zwolnieniu niektórych podmiotów od podatku dochodowego. Podczas debaty w Senacie RP wykazano, że proponowane zwolnienia z podatku czynią ustawę ustawą podatkową, a tryb pilny wobec takich projektów jest konstytucyjnie niedopuszczalny.