Agata Wojda inauguruje kampanię i spotyka się z wyborcami
Radna Kielc Agata Wojda, ubiegająca się o mandat poselski z własnego Komitetu Wyborczego Wyborców Agaty Wojdy - Wszystko dla Kielc, w wyborach uzupełniających w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 165, jako pierwsza zainaugurowała kampanię wyborczą. Po krótkiej prezentacji postulatów udała się na objazd wszystkich dzielnic miasta, aby zabiegać o głosy mieszkańców.
- Czym zajmę się jako posłanka? Wsparciem działań na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Pozyskiwaniem środków zewnętrznych na realizację działań na rzecz mieszkanek i mieszkańców Kielc, w tym instytucji kulturalnych. Realizacją projektów mających przywrócić szkołom w Kielcach konkurencyjność wobec szkół w innych miastach wojewódzkich w Polsce - zadeklarowała, inaugurują kampanię wyborczą, kielecka radna Agata Wojda, ubiegająca się o mandat poselski w wyborach uzupełniających odbywających się w JOWie nr 165.
W dzielnicach Sitkówka, Posłowice, Modrzewie, Rudzica, Leszcze-Górka, Leśniówka i Dyminy, znajdujących się na południu miasta, Wojda poruszyła tematy przedsiębiorczości i gospodarki. - Jasne i przewidywalne prawo to podstawa prowadzenia działalności gospodarczej. Zamierzam pracować nad uproszczeniem przepisów dla przedsiębiorców tak, aby mogli wreszcie skupić się na rozwoju własnego biznesu. To stabilność prawa przekłada się na przestrzeń do wzrostu i zakładania nowych przedsiębiorstw - zapowiedziała.
- Komunikacja zbiorowa to jedna z najważniejszych usług publicznych w mieście. Korzystają z niej codziennie tysiące pasażerów, którzy muszą dostać możliwość wygodnego i komfortowego dojazdu do pracy, czy szkoły. Jeżeli będziemy stawiać na jakość, punktualność to mieszkańcy dla własnej wygody przesiądą się ze swoich aut do autobusu. To tańsze, bardziej ekologiczne rozwiązanie, a mam nadzieję, że z czasem po prostu wygodniejsze. Warunek jest jeden, konsekwentnie musimy realizować zmiany w kierunku priorytetyzacji komunikacji publicznej - podkreśliła na spotkaniu z mieszkańcami dzielnic Niewachlów II, Łazy, Gruchawka, Niewachlów I, Schaby, Skrzetle, Piaski, Sieje i Uroczysko.
Na spotkaniach w dzielnicach Nałęczów, Pietraszki, Dobromyśl, Zalesie Drugie Stare, Zalesie Pierwsze i Białogon była wiceprezydent Kielc zapowiedziała także, że w Warszawie będzie zabiegała o rozwój infrastruktury w regionie. - Trzeba tę kolej regionalną wzmocnić tak, żeby wszystkie miasta we wszystkich powiatach w województwie świętokrzyskim były skomunikowane koleją. Nie może być tak, że z Sandomierza do Kielc można dojechać przez Kraków - zauważyła.
Wojda aktywnie zabiega o głosy wyborców
Agata Wojda, radna miejska i była wiceprezydent Kielc, prowadzi aktywną kampanię wyborczą przed wyborami uzupełniającymi, odbywającymi się w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 165. Tym razem spotykała się z wyborcami w północnych i zachodnich dzielnicach miasta.
- Polityka powinna być o problemach ludzi, nie o problemach polityków. Chcę Polski, która jest o człowieku, nie o politykach. Polski, w której można merytorycznie, bez obrażania się wzajemnie, rozmawiać pomimo różnic. Gdzie polityk jest reprezentantem społeczeństwa, a nie wszystkowiedzącym, oderwanym od rzeczywistości wodzem. Ważnym tematem jest dla mnie wspieranie samorządu lokalnego, rozwój miast, jakość debaty publicznej, praworządność, szeroko pojęte środowisko naturalne, o które musimy dbać dla kolejnych pokoleń - mówiła na kolejnych spotkaniach z wyborcami ubiegająca się o mandat poselski Agata Wojda.
- Od kilkunastu lat uważnie obserwuję lokalną, samorządową rzeczywistość, również czynnie w niej uczestniczę. To tutaj na dole we wspólnocie najbardziej widać palące potrzeby Polek i Polaków. Jako posłanka chciałabym działać na rzecz ochrony klimatu, edukacji klimatycznej, w tym zwiększenia ilości parków narodowych, a co za tym idzie ochronie krajobrazu i terenów cennych przyrodniczo. Także, na rzecz podnoszenia kompetencji samorządów i znaczenia polityk miejskich. Ale także na rzecz rozwoju społeczeństwa obywatelskiego - mówiła Wojda na spotkaniach z mieszkańcami dzielnic Nowy Folwark, Wietrznia, Domaszowice Wikaryjskie i Ostra Górka.
Następnie kandydatka na posłankę spotykała się z wyborcami na Os. Bocianek, Os. Słoneczne Wzgórze, Os. Świętokrzyskie i Os. Na Stoku. - W mądrej polityce jest służba, sprawczość i realny wpływ na poprawę jakości życia Polek i Polaków. Chcę żyć w kraju, w którym mieszkańcy mniejszych miast i wsi nie są wykluczeni komunikacyjnie, mają dostęp do rzetelnej opieki zdrowotnej i edukacji. Chcę by Polska była nowoczesnym krajem na miarę wyzwań jakie stawia nam świat, położenie geopolityczne i przyszłość - zauważyła.
- Co osiągnęłam w pracy dla Kielc? usprawniłam obsługę mieszkańców, poprawiłam system gospodarki odpadami, usprawniłam komunikację publiczną, dbałam o polepszenie środowiska, zainicjowałam rozwój terenów zielonych, podniosłam poziom opieki nad zwierzętami. Kielce potrzebują pełnego zaangażowania, ja deklaruję, że jako posłanka będę aktywnie działać na rzecz miasta - mówiła Wojda w dzielnicy Dąbrowa.
Agata Wojda kontynuuje kampanię przed wyborami uzupełniającymi
Agata Wojda, ubiegająca się w wyborach uzupełniających w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 165 o mandat poselski, aktywnie zabiega o głosy wyborców, organizując spotkania, debaty i internetowe Q&A. Korzystając z sierpniowej pogody, Wojda często porusza się po mieście na rowerze lub zachęcając do głosowania podczas spacerów.
- W tych wyborach warto postawić na kogoś, kto Kielce ma w swoim sercu. Dla mnie najważniejsze jest przede wszystkim moje rodzime miasto, w którym działam od kilkunastu lat, jego mieszkanki i mieszkańcy. Nie jest ważny dla mnie szyld partyjny, bo nie idę do Sejmu po to, aby reprezentować partię, koalicję, ale po to, aby działać na rzecz mojego miasta. Jeden z moich kontrkandydatów wprost zdecydował się mnie za to zaatakować, uciekając się do brudnej kampanii, co jest przykre i czego moglibyśmy uniknąć. To jest to, o czym już mówiłam w kampanii. Polityka powinna być o ludziach i ich problemach, a nie o politykach - mówiła kandydująca w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 165 radna Agata Wojda podczas spotkania z wyborcami na kieleckim rynku. Jak dodała, wybory dzisiaj by się nie odbywały, gdyby posłanka Anita Kijanka nie zawiodła 50% mieszkańców Kielc, którzy na nią zagłosowali, rezygnując z mandatu od razu po wyborach i przyjmując bardziej intratną posadę wojewody, wraz z miejscem w Senacie.
Na spotkaniach z wyborcami w dzielnicach Nałęczów, Pietraszki i Dobromyśl Agata Wojda deklarowała, że chce zwiększyć dostęp do pomoc psychologicznej dla dzieci i młodzieży. Środkiem do tego ma być m.in. rozwój Świętokrzyskiego Centrum Profilaktyki i Edukacji. - Żeby dać wiatr w żagle tej instytucji, żeby móc rozszerzyć jej działalność. Jeżeli zostanę wybrana na posłankę, będę w Warszawie zabiegała o fundusze na rozwój tego miejsca. Chodzi o poszerzenie działalności i stworzenie publicznej placówki zajmującej się zdrowiem psychicznym dzieci i młodzieży - powiedziała.
Wojda zorganizowała również konferencję prasową przy kieleckim dworcu. - Jako radna byłam zaangażowana w ochronę tego miejsca, żeby nie dotknęła nas choroba innych miast, kiedy niszczy się budynek administracji publicznej i tworzy galerię handlową. Jako społecznik uznałam, że to, co w nas wtedy wytworzyło ogromną lokalną tożsamość, zintegrowanie się z miejskim symbolem, zasługuje na to, by podlać je dobrą emocją - mówiła.
Według niej w Kielcach przyszedł czas, aby złamać stereotypy klasycznej polityki, "że polityk to ktoś zamknięty w gabinecie, ktoś, kto stoi na piedestale, ktoś odległy". - Wierzę w to, że kielczanki i kielczanie zagłosują na autentyczną kandydatkę, która wyrosła z tego miasta, która żyje w tym mieście i ma dokładnie takie same problemy, jak oni. Największym obecnie wyzwaniem dla Kielc jest stworzenie przestrzeni do powstawania atrakcyjnych, dobrze płatnych miejsc pracy. To największy deficyt, głównie dla młodych osób, które nie chcą wiązać z naszym miastem swojej przyszłości. A przecież Kielce to miasto, w którym można wygodnie żyć, korzystać z dobrej jakości usług publicznych i mieć czas dla rodziny i przyjaciół, potrzeba nam tylko nowego impulsu do rozwoju - mówiła Wojda na spotkaniu z mieszkańcami Osiedla Jagiellońskiego.
Plakaty wyborcze:
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość