Na mównicę wchodzi Marzena Okła-Drewnowicz, która pozostała na sali:
Pani Marszałek,
Wysoka Izbo,
Szanowni państwo.
Jako, że mojej klubowej koleżance został wyłączony mikrofon ja zabiorę głos.
Pan poseł Wenderlich był uprzejmy powiedzieć, że jako wicemarszałek poprowadziłam jedynie 8 debat wraz z głosowaniami i 2 głosowania zmieniając się z innym wicemarszałkiem. Chciałabym przypomnieć, że Prezydium Sejmu składa się z 6 członków - marszałka i 5 wicemarszałków. To dobrze, że reszta marszałków odznacza się wysoką aktywnością. Proszę jednak nie obarczać mnie o to winą - nie zmuszę swoich kolegów wicemarszałków do opuszczenia fotela marszałka, aby prowadzić obrady. Musieliby to zrobić dobrowolnie.
Jeśli zaś chodzi o debatę nad projektem nowej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej - rozpoczął ją i moderował marszałek Marek Kuchciński, a głosowanie otwarła i zamknęła marszałek Joanna Mucha. Nie widzę więc powodu, dla którego ja musiałabym zostać odwołana ze stanowiska z powodu debaty, której wysłuchałam z ław poselskich. Ten argument uważam za mało celny.
Na koniec, chciałabym zaapelować z tego miejsca do wszystkich klubów o odrzucenie tego wniosku.
Dziękuję.
Wróć do „Sejm III RP VIII kadencji”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość