Postautor: Marek Kohn » 16 mar 2017, 19:07
Wasza Królewska Mość,
Panie Marszałku,
Dostojni Senatorowie,
Drodzy Goście,
Najważniejsze propozycje mojego rządu przedstawiłem podczas wystąpienia sejmowego, toteż - ufając, że mieli państwo okazję tego wystąpienia wysłuchać bądź przeczytać dzięki uprzejmości mediów oraz Kancelarii Sejmu - pozwolę sobie nie powtarzać tych elementów raz jeszcze.
W sposób szczególny pragnę jednak podkreślić dwa elementy - jako, że Senat jest w ich aspekcie po dwukroć istotny. Po pierwsze, mój rząd aktywnie będzie wspierał zagadnienia współpracy z Polonią, w czym w sposób szczególny liczymy na pomoc Wysokiej Izby. Będziemy aktywizować - przy pomocy służby dyplomatycznej - dalsze podtrzymywanie ognia polskiej tożsamości i kultury, działać na rzecz rozwoju szkół polonijnych, ułatwiać współpracę Polaków z ambasadami i urzędami konsularnymi, np. w zakresie uzyskiwania niezbędnych dokumentów czy pomocy w zakresie "odnalezienia się" w obcym państwie.
I po drugie, co jest szczególnie istotne ze względu na to, że będący opoką mojego gabinetu w tej izbie, Konserwatywny Klub Senacki nie posiada większości, jest wyrażenie mojej woli dalszej współpracy polskiego rządu z Wysoką Izbą, jak to było częstokroć czynione przez moich poprzedników. Głos senacki będzie dla nas niezwykle istotny, a współpraca ze wszystkimi siłami politycznymi w celu pomyślności Ojczyzny i dobrobytu jej mieszkańców będzie dla nas niezwykle ważna.
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i wątpliwości nasuwające się państwu senatorom.
Dziękuję.
Marek Kohn - dr hab. nauk prawnych, były prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej, były premier Rzeczypospolitej Polskiej (2022), poseł na Sejm RP (2020-2025), senator II kadencji (od 2025).