Expose premiera Marka Kohna

Marszałek: Mikołaj Liściowski
Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Expose premiera Marka Kohna

Postautor: Mikołaj Liściowski » 14 mar 2017, 22:15

Na posiedzeniu obecni są m.in. Jego Królewska Mość król Michał II oraz Marszałek Sejmu Weronika Ryszkowska
Na ostatnim posiedzeniu sejm udzielił wotum zaufania rządowi premiera Marka Kohna.
Przechodzimy do rozpatrzenia kolejnego punktu obrad, czyli przedstawienia expose przez Prezesa Rady Ministrów. Bardzo proszę o zabranie głosu premiera, pana Marka Kohna.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

Re: Expose premiera Marka Kohna

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 16 mar 2017, 15:46

og: moglibyśmy się z tym pospieszyć :/
Gniewomir Maj-Ołyński - dr nauk humanistycznych z zakresu nauk o polityce, dziennikarz, menadżer kultury,
I wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów, poseł na Sejm III i IV kadencji IV RP

Awatar użytkownika
Marek Kohn

Postautor: Marek Kohn » 16 mar 2017, 19:07

Wasza Królewska Mość,
Panie Marszałku,
Dostojni Senatorowie,
Drodzy Goście,

Najważniejsze propozycje mojego rządu przedstawiłem podczas wystąpienia sejmowego, toteż - ufając, że mieli państwo okazję tego wystąpienia wysłuchać bądź przeczytać dzięki uprzejmości mediów oraz Kancelarii Sejmu - pozwolę sobie nie powtarzać tych elementów raz jeszcze.

W sposób szczególny pragnę jednak podkreślić dwa elementy - jako, że Senat jest w ich aspekcie po dwukroć istotny. Po pierwsze, mój rząd aktywnie będzie wspierał zagadnienia współpracy z Polonią, w czym w sposób szczególny liczymy na pomoc Wysokiej Izby. Będziemy aktywizować - przy pomocy służby dyplomatycznej - dalsze podtrzymywanie ognia polskiej tożsamości i kultury, działać na rzecz rozwoju szkół polonijnych, ułatwiać współpracę Polaków z ambasadami i urzędami konsularnymi, np. w zakresie uzyskiwania niezbędnych dokumentów czy pomocy w zakresie "odnalezienia się" w obcym państwie.

I po drugie, co jest szczególnie istotne ze względu na to, że będący opoką mojego gabinetu w tej izbie, Konserwatywny Klub Senacki nie posiada większości, jest wyrażenie mojej woli dalszej współpracy polskiego rządu z Wysoką Izbą, jak to było częstokroć czynione przez moich poprzedników. Głos senacki będzie dla nas niezwykle istotny, a współpraca ze wszystkimi siłami politycznymi w celu pomyślności Ojczyzny i dobrobytu jej mieszkańców będzie dla nas niezwykle ważna.

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i wątpliwości nasuwające się państwu senatorom.

Dziękuję.
Marek Kohn - dr hab. nauk prawnych, były prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej, były premier Rzeczypospolitej Polskiej (2022), poseł na Sejm RP (2020-2025), senator II kadencji (od 2025).

Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 16 mar 2017, 20:43

Sławomir Rybicki:

Wasza Wysokość,
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,
Panie premierze,

szczerze mówiąc jestem bardzo zawiedziony podejściem pana do konieczności wygłoszenia expose w Senacie, izbie o jakże wspaniałej historii, a pańskie wystąpienie mnie obraża i jest mi po prostu zwyczajnie przykro - zlekceważył pan Wysoką Izbę.

Oczywiście, cieszę się tym, że zadeklarował pan wolę współpracy z senatorami, ale to, niestety, nie wystarczy - bo o ile, my też chętnie wyrażamy taką wolę, to po tak rażąco nieodpowiednim zachowaniu, absolutnie nielicującym z godnością Wysokiej Izby, odnoszę się do tej propozycji z lekką rezerwą.

Przejdę jednak do moich pytań - panie premierze, jakie działania chce rząd poczynić na rzecz wspierania Polonii, czego one będą dotyczyły, a także jakie środki są przewidziane na ten cel? Czy rząd planuje repatriacje?

Jakie działania ma zamiar podjąć rząd na rzecz mniejszości etnicznych, narodowych, seksualnych etc., jaką politykę historyczną chce uprawiać - czy zgodną z historią czy odpowiednio "zmodyfikowaną"?

Panie premierze, jakie, według pana, są największe problemy kultury i jak je przezwyciężyć? Czy podtrzymuje pan także zdanie o tym, że należy zlikwidować instytucje, którym nawet nie dano szansy się wykazać, bo zostały powołane przez poprzednie rządy?

Mam nadzieję, że tym razem, nie zlekceważy pan Wysokiej Izby i odpowiednio ustosunkuje się do pytań. Wstyd, panie premierze.

Dziękuję.
Gniewomir Maj-Ołyński - dr nauk humanistycznych z zakresu nauk o polityce, dziennikarz, menadżer kultury,
I wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów, poseł na Sejm III i IV kadencji IV RP

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 17 mar 2017, 23:56

Na mównicę wchodzi senator Marcin Napieralski

Panie Marszałku
Wysoka Izbo
Panie premierze

W jaki sposób pański rząd zamierza, że pozwolę sobie zacytować ,, dalsze podtrzymywanie ognia polskiej tożsamości i kultury'', dalej mówi pan, że

,,będziemy ułatwiać współpracę Polaków z ambasadami i urzędami konsularnymi, np. w zakresie uzyskiwania niezbędnych dokumentów czy pomocy w zakresie "odnalezienia się" w obcym państwie.'' , a zatem uznaje pan, że właściwie kolejne pokolenie Polaków uda się na emigrację w poszukiwaniu lepszego i bezpieczniejszego życia?. Pora na podjęcie kroków aby Polacy zdecydowali się na pozostanie w kraju, o takich ze strony rządu PL-K PiS nie słyszymy. Jak uczy doświadczenie obniżanie podatków i dalsze wycofywanie się państwa jako instytucji z wykonywanych funkcji powoduje iż wielu Polaków decyduje się na poszukiwanie lepszego życia, w innych państwach, a nawet wybiera sobie nową ojczyznę.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 20 mar 2017, 17:21

Niestety czas na debatę minął. Pan premier udzieli odpowiedzi na pytania szanownych senatorów w formie pisemnej.
Przechodzimy do głosowania nad udzieleniem wotum zaufania rządowi premiera Marka Kohna.

OG: Głosowanie trwa do godziny 20:00 21 marca.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 20 mar 2017, 17:21

za

Awatar użytkownika
Renata Budzyńska

Postautor: Renata Budzyńska » 20 mar 2017, 17:36

za
baronowa Renata Budzyńska - poseł na Sejm I, II, III, IV, V, VI i VII kadencji.

Wicepremier (2022-24), MSWiA (2022-26), prezes PiS (2021-24), Wicemarszałek Sejmu IV kadencji (2026-2030), koordynator służb specjalnych (2032-2038)

Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Postautor: Wincenty Nowak » 20 mar 2017, 17:37

za

Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 20 mar 2017, 17:52

Rybicki:

Panie Marszałku, sprzeciw! Nie jestem w stanie dokonać wyboru, jeśli premier Kohn nie raczył pojawić się na posiedzeniu Senatu i nie odpowiedział na pytania moje oraz moich kolegów senatorów.

Wróć do „Senat IV RP I kadencji”