Senator Gawkowski: Kościół niszczy osiągnięcia Papieża Franciszka. Jezus był socjalistą
- Nastąpił pewien regres. Kościół, który Papież Franciszek prowadził ku otwartości, ku równości, znowu się zamyka, radykalizuje, powraca do tradycji. Krytykowanie rozwodów, mówienie o łatwości unieważniania tego sakramentu jest niestosowne. Rozwód zawsze jest czymś trudnym dla małżonków, ich rodzin, przyjaciół, posiadanych dzieci. Stawianie sakramentalnego połączenia ponad uczucia, emocje, szczęście to zła droga. Kategoryzowanie instrumentów- na te będące sacrum i na te będące profanum to niebywały regres rozwojowy- symbol tych zmian. Kościół w pewien sposób zamyka się na wiernych. Świat idzie do przodu a obecny Papież się cofa do przeszłości. Uważam, że to w pewien sposób niszczenie otwartości, tolerancji, równości, którą z trudem budował Papież Franciszek.
Cieszy nas zarządzenie o spisie majątku i rozdawanie go biednym. W końcu Jezus był socjalistą. Nie patrzył na płeć, wiek, status społeczny- pomagał biednym i ubogim po równo. Dawał ludziom rybę a nie wędkę. Ciekawe co na to zachłanny biznes skupiony wokół Radio Maryja.
Stowarzyszenie Razem, jako człon Zjednoczonej Lewicy, powstało by państwo było świeckie. Będziemy dążyć do zmian ustrojowych. Chcemy zmienić zapisy Konstytucji, ustawami wyprowadzić religię ze szkół, zlikwidować fundusz kościelny, wspólnotom religijnym nadać status równy stowarzyszeniom by musieli prowadzić spis majątku, prowadzić księgowość i rozliczać się z podatku. Wtedy możemy mówić o równości wobec prawa, państwie nowoczesnych, na europejskim poziomie. To nie jest normalne, że ja w Senacie słucham modlitw, otwierając Konstytucję mam modlitewnik a obok mnie siedzi kilkunastu niewybieralnych duchownych.